Tips

Tips

Ultramar Shampoo en Ultramar Protector

Met de speciaal ontwikkelde onderhoudsprodukten van Ultramar, kunt u nu ook eenvoudig zelf uw zeilen, bootkap of tent schoonhouden en beschermen tegen schimmels, algen en vervuild water.

Kussens reinigen

Regelmatig krijgen we de vraag of het ook mogelijk is om de bootkussens te reinigen. Ja, dat is geen probleem. In verband met de droogtijd is het wel belangrijk om de vulling te verwijderen.

De behandeling en het onderhoud van dacron zeilen.

Zeilen moeten zodanig worden gevouwen of opgerold, dat er een minimum aan scherpe vouwen ontstaat. Met scherpe vouwen oppassen. Bij het uittrekken van de vouwen wordt die vaak scherper en ontstaat makkelijk een scheurtje in het doek. Vooral bij het hardere doek van wedstrijdzeilen. De vouw er losjes (of luchtig) uitschudden gaat beter.
Zeilen die van dacron polyester vezels zijn vervaardigd, moeten worden opgeborgen in een goed geventileerde en schone bergruimte, en vocht dat schimmel kan veroorzaken moet zoveel mogelijk vermeden worden.
Alhoewel schimmel geen invloed kan hebben op de sterkte van dacron weefsels, kan het wel vlekken veroorzaken, die moeilijk te verwijderen zijn.

Zonlicht

Zonlicht is niet goed voor het polyester of nylon geweven zeildoek. Teveel zonlicht zou de levensduur van het zeil kunnen verkleinen. Dek in de haven uw grootzeil af met een huik. Dit niet alleen tegen de ultraviolet stralen, maar ook om uw zeil tegen de luchtvervuiling te beschermen.
Laat de voorzeilen in de haven nooit aan het voorstag. Vouw ze, indien mogelijk op het dek op of stouw ze losjes in de zeilzak. Kleine scheurtjes of los stikwerk dienen zo snel mogelijk worden te hersteld.
Laat na elk seizoen uw zeilen door uw zeilmaker controleren, zodat u het volgend seizoen zonder enig probleem van start kunt gaan.

LET OP!

Bleekwater of een oplossing met Bleekwater NOOIT gebruiken op spinakers en andere zeilen die gemaakt zijn van Nylon of Kevlar.
Meng bleekwater NOOIT met ammoniak. Dit geeft een giftig gas.